2015. február 26., csütörtök

Mi történt Alonso-val valójában?

Ma indul az utolsó szezon előtti teszt Barcelonában, mégis sokkal érdekesebb ennél, hogy valójában mi történt Alonso-val? Miért csapódott a falba McLaren-Hondájával február 22-én?

Sok a ködösítés, és a talány még több! Ha csak egyszerű versenybaleset volt, miért vitték azonnal mentőhelikopterrel kórházba? Miért töltött 3 napot az intenzív osztályon? S miért nem nyilatkozhatott a sajtónak?

De nézzük, mi is történt pontosan.

Alonso barcelonai pálya 3. kanyarjában, a hosszú jobbosban csúszott a pálya belső falának. Valószínűleg kigyorsítás közben állt keresztbe a McLaren-Honda, és a falnak ütközött. A kocsi pozíciójából arra lehetett következtetni, hogy az oldalával koccant a falnak a gép, vagyis maximum agyrázkódás volt valószínűsíthető.

Az autó nem tört össze nagyon, csak az első szárny hiányzott róla. Fernandót a kocsi mellé fektették, és ott is látták el. A spanyol a bukása előtt az ötödik helyen állt a teszten, 21 kört tett meg.

Íme egy rövid videó az eseményekről:
Még aznap délután háromkor a McLaren közleményt adott ki, amiben megerősítették, hogy az autó az oldalával kapta el a falat, s hogy Alonso-nak nincs komolyabb baja, csak elővigyázatosságból küldték tovább, ahogy az szokás az efféle eseteknél. Az autosport.com negyed 5 körül pedig már azt írta, hogy Alonso CT-vizsgálaton esett át, ami negatív lett, vagyis nincs baja.

De a spanyol és a német sajtó is szinte rögtön azt feltételezte, hogy nem egyszerű balesetben sérült meg Fernando Alonso!
A Marca és az Auto Motor und Sport is Sebastian Vettel véleményéből indul ki, aki állítja, hogy a spanyol lassan ment a balesetnél, és igen furcsán hagyta el a pályát. Amit valljuk be, ő igencsak jól láthatott, hiszen éppen mögötte haladt.

Úgy tudni, tényleg csak 150 km/h körüli tempóban ment le az aszfaltról, miközben abban a nagyon gyors jobbkanyarban 230 km/h körül szoktak menni.

Egy fotós azt állítja, hogy Alonso feje már az ütközés előtt oldalra volt dőlve, és egy kis ideig úgy is maradt, amikor a kocsi megállt. 

A Bild ugyanakkor egyenesen azt feltételezi, hogy Alonso-t áramütés érhette, de erre semmi bizonyíték nincs. Valószínűleg arra alapozzák ezt a konspirációt, hogy a Honda motorrendszerében csütörtök óta probléma volt az energia-visszanyerővel, és többször is félbe kellett miatta szakítani a saját tesztjüket. Egy szeleppel volt gond, amit szombaton vagy vasárnap cseréltek ki egy újra. Másrészt, bár az autó alig sérült meg, a McLaren azonnal összepakolt, és kihagyta a teljes délutánt.

Nagyon érdekes képeket készítettek az olasz Omnicorse újságírói is, akik aznap este lefotózták Alonso guminyomait a pályán. Ebből kiderült, hogy nem is a kanyar kijáratánál csúszott le, hanem bent, a kanyar közepén, ami egészen furcsa. Ha ki is tört az autó, innen kívülre szoktak menni a gépek, míg Alonso befelé húzott, egyenesen a falnak. Nem ment viszont neki annak kvázi frontálisan, hanem annyit sikerült korrigálnia, hogy párhuzamba hozza a kocsit vele, legalábbis a nyomok ezt mutatják.
A McLaren és Alonso menedzsere is cáfolta, hogy bármi kirívó is történt volna. A csapatigazgató Eric Boullier azt mondta az autosport.com-nak, hogy általános bukás volt, csak túl sokáig tartott volna átvizsgálni a kocsit, így aztán Jenson Button-t sem ültették be vasárnap.

Luis Garcia Abad, a kétszeres bajnok tanácsadója a szelet okolja a karambolért, ami erős volt és hirtelen hullámokban jött. Alonso után nem sokkal Carlos Sainz Jr. is kicsúszott ugyanott a Toro Rosso Renault-val a szél miatt. Garcia Abad szerint Alonso ellenkormányzott és fékezett, amikor elvesztette a gépet, és cáfolta, hogy ne lett volna magánál az ütközés előtti pillanatokban.

Végül szerdán délután fél három körül a pilóta integetve távozott a kórházból, sok fotós és újságíró jelenlétében.

A McLaren-Honda pilótája látszólag enyhe balesetet szenvedett a múlt heti teszten, ennek ellenére a szokásosnál mintegy háromszor tovább vizsgálták, illetve tartották megfigyelés alatt.

Menedzsere szerint durva oldalütés érte, amikor autója a betonfalnak csapódott - bár az autó szinte egyáltalán nem tört össze.
A mundodeportivo.es azt is tudja, hogy Alonso-t nem engedik azonnal autóba ülni, ki kell hagynia a most csütörtöktől vasárnapig tartó utolsó gyakorlást Barcelonában. A kétszeres bajnok hazamegy oviedói otthonába, és ott folytatja a lábadozást, hogy a március 15-i nyitófutamra rendben legyen.
Az már biztos, hogy az FIA vizsgálatot indít Alonso vasárnapi tesztbalesetét illetően. Ugyanis brit értesülések szerint a szervezetnek is szemet szúrt, hogy egy látszólag ártalmatlan bukás után a pilóta miért töltött 3 napot a kórházban.

S hogy kinek van igaza, illetve ki mond igazat? Talán sosem tudjuk meg. De gondoljunk csak bele, hogy ezek a srácok az életüket teszik kockára, ezért mindennél fontosabb, hogy megbízzanak az autójukban. Ha pedig nincs meg a bizalom, akkor az az eredményeken is meglátszik. Ami a McLaren-Honda jelenlegi vergődését látva elég szomorú lenne...

Végezetül még egy videó a rekonstruált balesetről, Alonso-nak pedig jobbulást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése